• Likvidácia študentskej firmy Mirai
          • Likvidácia študentskej firmy Mirai

          •  

            Dňa 30.5.2023 sa konalo záverečné valné zhromaždenie študentskej firmy Mirai. Firma následne podala daňové priznanie, odoslala výročnú správu a požiadala o výmaz zo simulovaného obchodného registra.

            Študentská firma Mirai bola dňa 2.6.2023 vymazaná a ukončila svoju úspešnú podnikateľskú činnosť.

            Mirai, š.f. ďakuje za podporu akcionárom, vedeniu školy a všetkým ostatným.

            Počas svojho pôsobenia stihla pripraviť vianočnú tombolu, ktorá je typická pre španielske Vianoce, navrhla a predávala školský Merch a kľúčenky, pripravila súťaž a zrealizovala prvý školský ples GPM.

            Svoje aktivity prezentovala osobne, na web stranke a na instagrame. Konzultantom programu bol Ing. Milan Lagosz, MBA zo spoločnosti ANYMex, s.r.o.

            Aj školskom roku 2022/2023 bol naplnený cieľ krúžku Aplikovanej ekonómie - rozvinúť u študentov podnikavosť, ekonomické myslenie a praktické zručnosti pod záštitou spoločnosti JA Slovensko, n.o., ktorého mottom je "Skúsenosťou k úspechu".

            Ukončenie činnosti tohtoročnej študenstkej firmy dáva priestor pre prípravu a nábor záujemcov do školskej firmy v školskom roku 2023/2024.

            Durániková, vedúca krúžku

        • Fermiho úlohy
          • Fermiho úlohy

          • Naši študenti sa zapojili aj do druhého kola korešpondenčnej súťaže „Fermiho úlohy“, ktorú organizuje Prírodovedecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Súťažné úlohy sú pomenované po talianskom fyzikovi Enricovi Fermim, ktorý bol známy svojou nezvyčajnou schopnosťou rádovo odhadnúť fyzikálne veličiny jednoduchým a rýchlym spôsobom.

            V 2. kole tejto súťaže sa naši študenti držali veľmi statočne.

            V kategórii jednotlivci:
            1. miesto Juliana Kováčová (III.SA)
            3. miesto Katarína Kubišová (II.AA)

            Reprezentovali nás aj žiaci Lukáš Vasilišin (II.SB), Ema Zeleňáková (II.SA), Mária Popovičová (II.B), Natan Hronský (II.B), Barbora Madarasová (III.SA), Viktoria Vaštagová (IV.SB) a Adela Dolgošová (IV.SB). Tí sú úspešnými riešiteľmi súťaže.

            Všetci spomínaní študenti sú pozvaní do finále súťaže, ktoré sa uskutoční 16. 6. 2023. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj vo finále.

            Výsledková listina: http://exfyz.upol.cz/didaktika/fermi/aktroc.html

            (KB)

        • Návšteva z veľvyslanectva
          • Návšteva z veľvyslanectva

          • Dňa 7. 6. 2023 sme sa našej škole privítali vzácnu návštevu. Bolo nám mimoriadnou cťou hostiť Jej Excelenciu veľvyslankyňu Španielska na Slovensku pani Lorea Arribalzaga Ceballos.

            Absolvovala spoločné rozhovory s vedením školy, španielskymi lektormi a učiteľmi španielskeho jazyka. Taktiež sa stretla aj so žiakmi III.SA. Pani veľvyslankyňu príjemne prekvapila ich vysoká jazyková úroveň, skúsenosť s programom Erasmus a záujem o štúdium na španielskych univerzitách.

            Veľmi nás teší, že sme spoločne mali príležitosť prehĺbiť vzťahy medzi našou školou a španielskym veľvyslanectvom.

            Veríme, že sa čoskoro opäť stretneme pri rôznych príležitostiach.

        • Návšteva v krúžku -  Book Club
          • Návšteva v krúžku - Book Club

          • Krúžok Book Club mal vzácnu návštevu – britského autora Jonathana Grestyho, ktorý vydal svoj prvý román Cudzincov kabát, inšpirovaný dlhoročným pobytom na Slovensku.

            Vyjadril obdiv našim nadaným študentom a podelil sa aj o svoje skúsenosti s písaním príbehu, v ktorom čitateľ môže nájsť odpoveď na otázku prečo Jonathan prišiel na Slovensko a zostal tu žiť.

            (KC)

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • V mesiaci máj sa na našej škole organizoval zber papiera. Spolu sa vyzbieralo 3580 kg papiera. Týmto sa nám podarilo zachrániť 61 stromov. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa do zberu zapojili. Veľká vďaka patrí Lukášovi Onofrejovi a Filipovi Hudákovi z I.B za pomoc pri organizácii zberu. Triedy a jednotlivci s najviac vyzbieraným množstvom papiera boli odmenení vecnými cenami.

            Poradie v kategórii trieda a jednotlivec:

            Trieda

            1. I.B - 751,2 kg
            2. II.C - 717,5 kg
            3. I.SA - 529,8 kg


            Jednotlivec

            1. Michal Varga (II.C) - 688,3 kg
            2. Emily Rachel Rohárová (I.B) - 505,1 kg
            3. Natália Šuňavská (I.SA) - 468,4 kg

            Vedenie školy

        • Sieň elektrických výbojov
          • Sieň elektrických výbojov

          • V stredu 24. 5. 2023 naši študenti z II.SA a II.SB navštívili Slovenské technické múzeum v Košiciach. Podrobnejšie nazreli do siene elektrických výbojov.

            V edukačnom programe mohli na vlastnej koži pocítiť účinky elektrického náboja, a to pomocou trecej elektriny Van de Graafovho  generátora.

            Osobne si vyskúšali pocity v uzamknutej Faradayovej klietke, keď okolo nich lietali blesky so silou 700 000 voltov.

            (KB)

        • Deň plný vedy
          • Deň plný vedy

          • Pri príležitosti osláv 60. výročia založenia Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach sa v piatok 26. 5. 2023 konalo podujatie s názvom Deň plný vedy. Presne taký deň zažili žiaci II.SB, ktorí tam boli osobne. Mali možnosť zúčastniť sa na krátkych zaujímavých prednáškach z predmetov matematika, fyzika, biológia, chémia a informatika. Okrem toho si so sebou odniesli aj zážitky a skúsenosti z rôznych interaktívnych stanovíšť a tiež  z kvízov, kde sa nenechali zahanbiť a získali aj zaujímavé ceny.

            KB

        • El Jardín botánico de la UPJS
          • El Jardín botánico de la UPJS

          • El 22.05 los alumnos de III SA y III SB han visitado el Jardín botánico de la UPJS. Hemos podido ver una amplia colección de artrópodos de varias partes del mundo, así como de diferentes tipos de plantas (pteridofitas, y principalmente gimnospermas y angiospermas), con especímenes interesantes de Sudamérica y zonas tropicales. Por tanto, el Jardín cuenta con varios invernaderos que mantienen óptimas condiciones de humedad y temperatura. Finalmente, tuvimos la oportunidad de disfrutar de la sala de las mariposas, donde pudimos apreciar sus acrobacias aéreas en un ambiente controlado. Agradecemos a nuestros guías la información proporcionada durante la visita

        • Celoštátne kolo ekonomickej olympiády
          • Celoštátne kolo ekonomickej olympiády

          • Ekonomická olympiáda aj tento rok vzbudila záujem u viac ako 10 - tisíc mladých Slovákov a Sloveniek a pomohla im získať ocenenie a uznanie za svoje vedomosti a schopnosti v oblasti ekonómie a financií.

            Šiesty ročník Ekonomickej olympiády pre stredoškolákov vyvrcholil finálovým kolom, ktoré sa konalo vo štvrtok 4. mája 2023 v hoteli Devín v Bratislave.

            Ekonomická olympiáda pomáha mladým ľuďom rozšíriť svoje znalosti v oblasti ekonómie a financií a zlepšiť svoje analytické zručnosti.

            Olympiáda taktiež poskytuje cennú spätnú väzbu pedagógom o vedomostiach ich študentov. Ekonomickú olympiádu na Slovensku organizuje INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz v spolupráci s českým Institutem ekonomického vzdělávání (INEV).

            Tento rok si v Ekonomickej olympiáde otestovalo svoje vedomosti 10120 študentov v online školských kolách, z ktorých postúpilo len 540 do ôsmich prezenčných krajských kôl. Vo finále si zmeralo sily 50 najlepších študentov z celého Slovenska. Medzi 50 najlepšími bola aj naša študentka Alexandra Hudáková (IV.AA). Po písomnom teste sme sa dozvedeli, že naša Alexandra sa umiestnila na 37. mieste. Jej výsledok nás veľmi teší, lebo udržal, už tretí rok, účasť našej školy na tomto podujatí a súčasne ju zaradil aj v tejto oblasti medzi najlepších študentov zo Slovenska, ktorí sa do olympiády zapojili!

            (SB)

        • Exkurzia do Osvienčimu
          • Exkurzia do Osvienčimu

          •  "Tí, ktorí si nepamätajú vlastnú minulosť, sú odsúdení prežiť ju znova"

            (George Santayana)

            V stredu 24.5.2023 sa študenti II. ročníka vydali na exkurziu do múzea v Osvienčime. Mnohí z nás o tomto mieste veľa počuli, ale nie každý nazbiera v sebe dosť odvahy na to, aby sa išiel pozrieť na svedectvá hrôz, poníženia a utrpenia, ktoré dokázal spôsobiť človek človeku. Všetci sme mĺkvo počúvali slová nášho sprievodcu a márne sa snažili nájsť rozumnú odpoveď na otázky, ktoré sa nám prirodzene množili v hlave a nedali pokoj. Kráčali sme tými istými chodbami a schádzali tými istými schodmi ako väzni pred takmer 80-timi rokmi, ktorých nacisti kruto a neľudsky týrali len preto, lebo sa narodili ako Židia, Rómovia či Slovania. Prišli sme tam preto, aby sme nezabudli. Nezabudli a pamätali na to, čo sme povinní odovzdať ďalším generáciám – život v mieri.

            (SZ)

            Názor študentky - účastníčky exkurzie:

            „Výlet do Osvienčimu nebol klasický školský výlet, z ktorého sa človek vráti s dobrými myšlienkami. Vidieť miesto, kde zomierali tisícky ľudí nebolo príjemné, no prinieslo mi to úplne iný pohľad na jednu z najhorších častí našej histórie. Uvedomila som si hlavne dôležitosť toho, že na minulosť sa nesmie zabudnúť, aby sa opäť neopakovala.“

            Lívia